Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη


Πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη κατάφεραν να φτάσουν αμερικανοί επιστήμονες που εργάζονται στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης των ΗΠΑ.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια πειράματος κατάφεραν για πρώτη φορά η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την πυρηνική αντίδραση να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα ενέργειας που απορρόφησε το πυρηνικό καύσιμο.
 
Στόχος των ερευνητών είναι να βρεθεί ένας τρόπος εκμετάλλευσης της σύντηξης με ελεγχόμενο και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο. Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία ο Ήλιος παράγει την ενέργειά του και θα αποτελέσει την πηγή τεράστιων ποσοτήτων φθηνής ενέργειας. 
 
Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει τα θερμοπυρηνικά εργοστάσια να παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται να καταναλώσουν ώστε να αυξήσουν τη θερμοκρασία και έτσι να προκαλέσουν την ανάφλεξη του καυσίμου για να ξεκινήσει η διαδικασία της θερμοπυρηνικής σύντηξης.
 
Οι εγκαταστάσεις του NIF στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ της Καλιφόρνιας φιλοξενούν το πιο ισχυρό λέιζερ του κόσμου, το οποίο εστιάζει 192 ακτίνες πάνω σε ένα μικρό σφαιρίδιο καυσίμου υδρογόνου. Όταν η θερμοκρασία και η συμπίεση του τελευταίου θα έχει αυξηθεί στον απαιτούμενο βαθμό, εκκινεί μόνη της η θερμοπυρηνική σύντηξη, οπότε παράγεται ενέργεια. 
 
Ο στόχος των αμερικανών ερευνητών είναι να πετύχουν αυτή την τελική «ανάφλεξη» του καυσίμου, έτσι ώστε η πυρηνική αντίδραση να εκλύει μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που παρέχουν τα λέιζερ για την πυροδότηση. Το NIF είχε θέσει αυτό το στόχο έως το τέλος του 2012, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων αυτό το χρονικό όριο δεν τηρήθηκε.
 
defencenet.gr