Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μπαταρίες ...ζαχάρης θα είναι πιο οικολογικές, πιο φτηνές και θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου!!!


Μετάφραση M.A.R.C-review


Ακόμη και οι  πλέον σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου, μετά από λίγο, χάνουν την ικανότητά τους να διατηρούν το φορτίο τους, και θεωρούνται τοξικά απόβλητα όταν απορρίπτονται. 

Σε λίγα όμως χρόνια, θα μπορούν να αντικατασταθούν από μπαταρίες που  θα ξαναγεμίζουν, θα βιο- διασπώνται, θα έχουν  υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, ακόμα χαμηλότερη τιμή ... και θα λειτουργούν με... ζάχαρη!


 "Η ζάχαρη είναι μια τέλεια ένωση αποθήκευσης ενέργειας στη φύση», λέει Virginia Tech, Καθ. YH Percival Zhang, η οποία ηγείται της έρευνας. 
"Έτσι είναι λογικό ότι θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη φυσική δύναμη -με ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο- παραγωγής μπαταριών."

 Η Zhang είναι στην πραγματικότητα ένα είδος κυψελών ενζύμων-καυσίμου. Για τα καύσιμα, χρησιμοποιεί μαλτοδεξτρίνη, η οποία είναι ένας πολυσακχαρίτης που γίνεται από την υδρόλυση του αμύλου (πολυσακχαρίτες είναι αλυσίδες σακχάρων).

 Ο καταλύτης στην άνοδο του είναι κατασκευασμένος από φθηνά ένζυμα, σε αντίθεση με την δαπανηρή πλατίνα που χρησιμοποιείται στις συνήθεις μπαταρίες.

 Η μαλτοδεξτρίνη συνδυάζεται με τον αέρα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται. Η μπαταρία ζάχαρης είναι μη εκρηκτική και μη εύφλεκτη.

Η  Zhang οραματίζεται ότι οι χρήστες θα γεμίζουν τις μπαταρίες με...  ζάχαρη, όταν χρειάζονται ανεφοδιασμό, "όπως γεμίζει η κασέτα του εκτυπωτή με μελάνι."
 Ελπίζει δε, ότι θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί ηλεκτρονικές συσκευές σε μόλις τρία χρόνια από σήμερα!
 Κείμενο, σχετικό με την έρευνα αυτή, δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature Communications .


Πηγή: Virginia Tech