Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με φάρμακα για την πίεση


Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το φάρμακο ναδολόλη είναι λιγότερο αποτελεσματικό όταν πίνει ένας ασθενής πράσινο τσάι, γι’ αυτό και συνιστούν να αποφεύγεται απ’ όσους παίρνουν αυτό το φάρμακο.

Πιστεύουν επίσης ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και με ένα ομοειδές φάρμακο, που λέγεται σελιπρολόλη, ενώ πιθανολογούν πως το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με ένα φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα που λέγεται φεξοφεναδίνη.



Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Pharmacology & Therapeutics», πραγματοποιήθηκε σε 10 υγιείς εθελοντές και διήρκησε τέσσερις εβδομάδες.

Οι εθελοντές έπρεπε να πίνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι επί δύο εβδομάδες και στη συνέχεια να το αποφεύγουν για άλλες δύο.

Κατά την έναρξη κάθε περιόδου της μελέτης οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση των εθελοντών, ενώ στο τέλος κάθε περιόδου έδιναν στους εθελοντές ναδολόλη και ξαναμετρούσαν την πίεσή τους.

Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μείωνε κατά τα τρία τέταρτα την ποσότητα της ναδολόλης που έφτανε στο αίμα των εθελοντών και συνεπώς η δραστικότητά του μειωνόταν σημαντικά.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα εκτιμούν ότι οι χημικές ουσίες του πράσινου τσαγιού εμποδίζουν την απορρόφηση της ναδολόλης από το έντερο.

Γι’ αυτό και σημειώνουν στο άρθρο τους ότι «οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αγωγή με ναδολόλη πρέπει να αποφεύγουν το πράσινο τσάι».

Μολονότι, όμως, η μελέτη τους συμπεριέλαβε μόνο τη ναδολόλη, προσθέτουν ότι η αλληλεπίδραση του πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι «πιο έντονη» με το αντιαλλεργικό φάρμακο φεξοφεναδίνη.

Συγγενές με την ναδολόλη, εξάλλου, είναι το φάρμακο σελιπρολόλη, οπότε μπορεί κι αυτό να εξασθενεί με τη συγχορήγηση με πράσινο τσάι.

Το πράσινο τσάι δεν είναι το πρώτο τρόφιμο ή ρόφημα που αλληλεπιδρά με φάρμακα. Πολύ περισσότερες αλληλεπιδράσεις προκαλεί το γκρέιπ φρουτ, καθώς και το πορτοκάλι και το μήλο.

Το φάρμακο, εξάλλου, που αλληλεπιδρά περισσότερο με τα τρόφιμα είναι το αντιθρομβωτικό βαρφαρίνη, που επηρεάζεται μεταξύ άλλων από το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τον χυμό κράνμπερι.

Πηγή: tanea.gr