Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Νανοσωματίδια εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου


Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν νανοσωματίδια με πρωτεΐνες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και διαπίστωσαν ότι με τη βοήθειά τους μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα νανοσωματίδια παραμένουν στο αίμα και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα που διαφεύγουν από τους αρχικούς (πρωτοπαθείς) όγκους, για να δημιουργήσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell στην επιθεώρηση «PNAS», η ικανότητα των καρκίνων να εξαπλώνονται στο σώμα είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην πρόγνωση των ασθενών.



Το περίπου 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στις μεταστάσεις, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Μάικλ Κινγκ, καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Cornell.

Ο δρ Κινγκ και οι συνεργάτες του κατόρθωσαν να προσκολλήσουν σε νανοσωματίδια ορισμένες αντικαρκινικές πρωτεΐνες, όπως η Trail που ήδη δοκιμάζεται σε διάφορες έρευνες του καρκίνου.

Όταν τα νανοσωματίδια αυτά εισαχθούν στο αίμα, προσκολλώνται στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποτελούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνά τους απέδειξε ότι μέσα σε δύο ώρες από την έγχυση, τα λευκά αιμοσφαίρια με τα νανοσωματίδια είχαν εξοντώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν ελεύθερα στο αίμα.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά η όλη έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, καθώς έγινε στο εργαστήριο σε δείγματα ανθρώπινου αίματος με καρκινικά κύτταρα, καθώς και σε ποντίκια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα νανοσωματίδιά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται πριν από την εγχείρηση ή την ακτινοθεραπεία, καθώς και σε ασθενείς με πολύ επιθετικούς καρκίνους, ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωσή τους.

Ωστόσο, θα απαιτηθούν πολλές ακόμα μελέτες ασφαλείας σε ποντίκια και μεγαλύτερα ζώα, πριν αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα έως τώρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν υφίσταται βλάβες από αυτά, ούτε βλάπτεται το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων ή άλλα κύτταρα του αίματος

Πηγή: tanea.gr