Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Ιπτάμενη μέδουσα» το πιο σταθερό ρομπότ μέχρι σήμερα (video)


Το πρώτο ρομπότ που μπορεί να πετά σταθερά απλά κουνώντας τα φτερά του, με παρόμοιες κινήσεις όπως οι μέδουσες, ανέπτυξαν ερευνητές τουπανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ. Leif Ristroph, καθηγητή εφαρμοσμένων μαθηματικών.
Το πρωτότυπο «ορνιθόπτερο», μήκους δέκα εκατοστών, αποτελείται από έναν κινητήρα και τέσσερα χωριστά φτερά τα οποία ανοιγοκλείνουν 20 φορές το δευτερόλεπτο.
Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να βρουν το καλύτερο σχέδιο για μικρές, αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές που μπορούν να πετούν σε μικρούς χώρους με εμπόδια ή συνωστισμό.
Τέτοιου είδους μηχανές χρειάζονται για την παρακολούθηση της κίνησης και της ρύπανσης του αέρα, υπηρεσίας ασφαλείας και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι ιπτάμενες μηχανές που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα μιμούνταν το πέταγμα των εντόμων, ωστόσο δεν είχαν σταθερότητα με αποτέλεσμα να αναποδογυρίζουν.
Η σταθεροποίησή τους απαιτούσε είτε ενεργά συστήματα ελέγχου είτε την προσάρτηση εξαρτημάτων για την επίτευξη αεροδυναμικής απόσβεσης.
Ωστόσο η ιπτάμενη μέδουσα πετά σταθερά χρησιμοποιώντας μόνο τα φτερά της και δεν χάνει την ισορροπία της από τις αναταράξεις του αέρα.
Η ταχύτητα και η κλίση των φτερών προσαρμόζεται ώστε η ρομποτική μέδουσα να αιωρείται σταθερά πάνω από ένα σημείο ή να αλλάζει κατευθύνσεις.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Interface της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας.
econews
Δείτε εδώ το video με τη ρομποτική μέδουσα