Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συσκευασίες τροφίμων επικίνδυνες για την υγεία μας

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τιςσυσκευασίες τροφίμων, μπορούν πιθανόν να διηθήσουν στο φαγητό, προκαλώντας προβλήματα υγείας στους καταναλωτές.
Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες, την αποθήκευση και την κατασκευή των συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων, μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τα έμβρυα, ισχυρίζεται μια ομάδα περιβαλλοντολόγων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λεγόμενα “υλικά σε επαφή με τρόφιμα” αποτελούν μια σημαντική πηγή μόλυνσης των τροφίμων, λόγω της οποίας οι καταναλωτές εκτίθενται χρόνια σε συνθετικές χημικές ουσίες.
Τονίζουν ότι ακόμα γνωρίζουμε λίγα για τις ακριβείς επιπτώσεις των συνθετικών χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, οι οποίες όμως αποτελούν λόγο για σοβαρή ανησυχία.
Χημικές ουσίες για τις οποίες είναι γνωστό ότι είναιτοξικές, π.χ. η φορμαλδεΰδη, συμπεριλαμβάνονται στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπωςπλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για την εμφιάλωση ανθρακούχων ποτών και ορισμένα κουζινικά σκεύη από μελαμίνη.
“Δεδομένου ότι τα περισσότερα τρόφιμα συσκευάζονται και ολόκληρος ο πληθυσμός εκτίθεται καθημερινά σε αυτές τις χημικές ουσίες, είναι υψίστης σημασίας να καλυφθούν αξιόπιστα και γρήγορα τα κενά στη γνώση, ώστε να καταλάβουμε πώς ακριβώς επηρεάζουν την υγεία μας”, συμπεραίνουν οι επιστήμονες.