Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η Ανταρκτική λιώνει στον “αυτόματο”, η Αρκτική “σκοτεινιάζει”


Η τήξη του τεράστιου παγετώνα Pine Island στηνΑνταρκτική, φαινόμενο στο οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, θα συνεχίσει για δεκαετίας ακόμα και εάν ανασχεθεί η πορεία της κλιματικής αλλαγής.
Βρετανοί, Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο παγετώνας Pine Island, ο οποίος μεταφέρει περισσότερο νερό στη θάλασσα από τονποταμό Ρήνο, βρέθηκε σε αντίστοιχη με τη σημερινή κατάσταση πριν από 8000 χρόνια, όταν έλιωνε για δεκαετίες ίσως και για αιώνες.
“Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι ο Παγετώνας έχει χάσει ταχέως όγκο τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν και ότι άπαξ και η διαδικασία αυτή ξεκινήσει, οι μεταβολές στα επίπεδα των πάγων της περιοχής μπορούν να διαρκέσουν για αιώνες” αναφέρουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Από τους μεγάλους παγετώνες της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, ο Pine Island συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη.
Η πυροδότηση της αρχαίας διαδικασίας απομείωσης του παγετώνα κατά ένα μέτρο ετησίως οφειλόταν πιθανότατα σε μια φυσική κλιματική μεταβολή η οποία εκδηλώθηκε με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας και την τήξη του ορατού μέρους του παγετώνα. Αυτή με τη σειρά της συνέβαλε στην αφαίρεση ενός φυσικού εμποδίου πάνω στο σώμα του παγετώνα που επέτρεψε την ταχύτερη ολίσθηση πάγων στη θάλασσα.
“Μάλλον ο μηχανισμός είναι αντίστοιχος και στις μέρες μας και θα μπορούσε να διαρκέσει για δεκαετίες” επισημαίνει στο Reuters ο καθηγητής Μάικ Μπέντλεϋ του βρετανικού πανεπιστημίου Durham.
Η ποσότητα πάγου που αφαιρείται κάθε μέρα από τον Pine Island Glacier  αντιστοιχεί στην έγχυση στον ωκεανό 5 λίτρων νερού από κάθε κάτοικο της Υφηλίου κάθε μέρα.
Άλλες έρευνες αποδίδουν το φαινόμενο στη συσσώρευση ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίουστην ατμόσφαιρα.
Σε κάθε περίπτωση νησιωτικά κράτη και παραλιακές περιοχές οφείλουν να λάβουν μέτρα προστασίας για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.
—Σκοτεινιάζει ο Αρκτικός Ωκεανός
Στους αντίποδες, ο Αρκτικός Ωκεανός καθίσταται σκοτεινότερος εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων με συνέπεια να δημιουργείται ένας κλιματικός “φαύλος κύκλος”.
Λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στο διάστημα και περισσότερη απορροφάται από τη γη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Μάλιστα, υπολογίζουν ότι το πλεόνασμα ενέργειας που απορροφάται εξαιτίας της τήξης των πάγων είναι τόσο μεγάλο που ανέρχεται περίπου στο εν τέταρτο της ποσότητας που απορροφάται λόγω της ιδιότητας του διοξειδίου του άνθρακα να εγκλωβίζει θερμότητα.
Τα συμπεράσματα για την αλλαγή του χρώματος προς το σκοτεινότερο βασίστηκαν σε μετρήσεις της ποσότητας ηλιακού φωτός που διέφυγε στο διάστημα από επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Scripps της Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1979 και 2011 ο Αρκτικός Ωκεανός έγινε 8% σκοτεινότερος, γεγονός που μεταφράζεται σε  «μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας», εξήγησε μιλώντας στο Associated Press ο κλιματολόγος του ιδρύματος Ίαν Άιζενμαν προσθέτοντας ότι η «συνδρομή» της Αρκτικής στην υπερθέρμανση αυτήν την περίοδο είναι«σημαντικά υψηλότερη» απ’ όσο έδειχναν τα κλιματικά μοντέλα σε άλλες μελέτες.
Ο Άιζενμαν διευκρίνισε ότι ο πάγος που καλύπτεται με χιόνι αντανακλά πολύ περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το σκοτεινό, ανοιχτό ωκεανό που το αντικαθιστά όταν λιώνει. Καθώς όλο και περισσότερο ηλιακό φως «βλέπει» τον ωκεανό, το νερό θερμαίνεται και ο πάγος αργεί όλο και περισσότερο να σχηματιστεί εκ νέου το φθινόπωρο.
Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση, μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων, της θεωρίας που υποστηρίζει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην Αρκτική σε σύγκριση με χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, λόγω της απώλειας των θαλάσσιων πάγων.