Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CROHN


Ευχάριστα νέα μας έρχονται απο τις ΗΠΑ,όπου το FDA ενέκρινε την κυκλοφορία ενος νέου φαρμάκου για την θεραπεία της μέτριας και σοβαρής ελκώδους κολίτιδας των ενηλίκων καθώς και της μέτριας και σοβαρής νόσου του Crohn των ενηλίκων.Το σκεύασμα αυτο κυκλοφορεί σε ενέσιμη μορφή και ονομάζεται Entyvio(vedolizumab).

Το Entyvio δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν απο τις δύο αυτες νόσους,αλλά μόνο όταν μια η περισσότερες στάνταρ θεραπείες (κορτικοειδή,ανοσορρυθμιστικά, αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης των όγκων) δεν έχουν επιφέρει επαρκή ανταπόκριση.

Φαίνεται οτι το φάρμακο αυτο επιτυγχάνει σημαντική κλινική βελτίωση των ασθενών,ενω οι μέχρι τώρα καταγραφείσες παρενέργειες περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, αρθραλγίες και πυρετό,ενω σαν πιό σοβαρές μπορούν να αναφερθούν οι σοβαρές λοιμώξεις,η ηπατοτοξικότητα και οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας.


Το Entyvio όσον αφορά τον μηχανισμό δράσης του ανήκει στους αναστολείς των υποδοχέων των ιντεγκρινών και αναστέλλει την μετανάστευση φλεγμονωδών κυττάρων δια μέσου αιμοφόρων αγγείων στις φλεγμονώδεις περιοχές του γαστρεντερικού συστήματος.

Ενας άλλος τύπος παρόμοιου αναστολέα έχει συσχετισθεί  με μια πολύ σπάνια και συχνά θανατηφόρο νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος,την προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια,η οποία οφείλεται σε ιό.Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν καταδείξει σχέση του Entyviο με την παρενέργεια αυτη,όμως πάντοτε η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει όταν έχουν μπροστά τους ενα τόσο νέο και δραστικό μόριο.

                               Από την Σύνταξη του   www.doctor4me.gr