Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στα 10Gbps στο ίντερνετ!

Μία ομάδα ερευνητών των Εργαστηρίων Bell, που ανήκουν στην γαλλική εταιρεία Alcatel-Lucent, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων σε παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή από χαλκό, με ταχύτητα 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps).
Το επίτευγμα, σύμφωνα με το BBC, έγινε με την χρησιμοποίηση δύο παράλληλων ζευγών παραδοσιακών τηλεφωνικών καλωδίων μήκους 30 μέτρων το καθένα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τελικά η τεχνολογία θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps σε πραγματικές χρήσεις.

Μία τέτοια αναβάθμιση μπορεί να δώσει νέα «ζωή» στα θεωρούμενα ως ξεπερασμένα χάλκινα καλώδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, μειώνοντας την ανάγκη για νέες επενδύσεις σε καλώδια οπτικών ινών, που θεωρούνται μέχρι στιγμής απαραίτητα για να επιταχυνθεί η μεταφορά δεδομένων στις πόλεις.
Σύμφωνα με την Alcatel-Lucent, η ανακάλυψη «θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο που δεν θα διαφέρουν από εκείνες των οπτικών ινών, ένα σημαντικό επιχειρηματικό όφελος ιδίως για εκείνες τις τοποθεσίες όπου δεν είναι φυσικά, οικονομικά ή αισθητικά δυνατό να τοποθετηθούν νέα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια των χρηστών».
Από την άλλη, σύμφωνα με άλλους ειδικούς, ακόμη και η νέα βελτίωση της μεταφοράς δεδομένων δεν θα έλυνε το πρόβλημα των αργών ταχυτήτων για πολλούς χρήστες στην ύπαιθρο, καθώς στην περίπτωσή τους το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι τα σπίτια τους απέχουν συνήθως πάρα πολλά χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Πάντως αναγνώρισαν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων στις πόλεις.
Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές των Bell Labs στην Αμβέρσα του Βελγίου, βασίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας XG-Fast, η οποία χρησιμοποιεί μια ευρύτερη συχνότητα έως 500 Μhz για να μεταφέρει τα δεδομένα, σε σχέση με τα έως τώρα 106 Mhz.
Το ‘αντίτιμο' όμως της βελτιωμένης ταχύτητας είναι ότι πλέον η τεχνολογία δουλεύει εξίσου καλά μόνο σε μικρότερες αποστάσεις, σε σχέση με την προκάτοχό της (G-Fast). Έτσι, ενώ η G-Fast επιτρέπει την μετάδοση 700 megabits ανά δευτερόλεπτο σε απόσταση 100 μέτρων, η XG-Fast καθιστά εφικτή την μεταφορά δεδομένων (μόνο για ‘κατέβασμα') με ταχύτητα 10 Gbps σε απόσταση 30 μέτρων, είτε την ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων για «ανέβασμα» και «κατέβασμα» με ταχύτητα 1 Gbps σε απόσταση 70 μέτρων.
Αν και μία ταχύτητα 10 Gbps σε χάλκινο καλώδιο αποτελεί σημαντική πρόοδο, δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα των 1,4 terabits ανά δευτερόλεπτο που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο σε καλώδιο οπτικής ίνας της British Telecom (1 Terabit ισοδυναμεί με 1.024 Gigabit).
antenna