Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Διαστημόπλοιο που θα «ανοίξει» κρατήρα σε αστεροειδή εκτόξευσε η Ιαπωνία


Η αποστολή θα διαρκέσει έξι χρόνια με το σκάφος Hayabusa2 να επιστρέφει με τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στη Γη το 2020.

Διαστημικό σκάφος που έχει ως αποστολή τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος ενός αστεροειδή, με στόχο την απάντηση ερωτημάτων για την προέλευση της Γης και του ηλιακού συστήματος, εκτόξευσε σήμερα Τετάρτη η Ιαπωνία.



Το «ταξίδι» του Hayabusa2 θα διαρκέσει έξι χρόνια. Στόχος του είναι να προσεδαφιστεί σε αστεροειδή το 2018 και να δημιουργήσει έναν κρατήρα, προκειμένου να συγκεντρώσει δείγματα πετρωμάτων από τα διάφορα στρώματα του εδάφους και του υπεδάφους.

Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει με τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει στη Γη, όπου αναμένεται να φτάσει το 2020.

Απώτερος στόχος της αποστολής είναι να απαντηθούν ερωτήματα για το σχηματισμό του και την εξέλιξη ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος, το Hayabusa2 θα ερευνήσει την προέλευση του νερού στη Γη και το πώς σχηματίστηκε ο ίδιος ο πλανήτης μας.

Μια από τις κυρίαρχες θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας θέλει το νερό των θαλασσών και των ωκεανών, όπου εμφανίστηκαν και οι πρώρες μορφές ζωής, να έχει προέλθει από τους εκατοντάδες αστεροειδείς που συγκρούστηκαν με τη νεαρά Γη.

Το σκάφος έχει βάρος 600 κιλά και διαθέτει δυο σετ ηλιακών πάνελ για την άντληση ηλιακής ενέργειας.

Πηγή: skai.gr