Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

LED: με το Lightpaper θα εκτυπώνουμε τον φωτισμό του σπιτιού μας [video]


Ένα λεπτό φύλλο χαρτί με ενσωματωμένες Διόδους Εκπομπής Φωτός, κοινώς LED, παρουσίασε μια αμερικανική εταιρεία που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε τις εκτυπώσεις.
Το χαρτί-LED με την ονομασία Lightpaper της αμερικανικής εταιρεία Rohinni που εδρεύει στο Αϊντάχο μπορεί να προσαρμοστεί πάνω σε σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια, παίρνοντας το σχήμα της.
Η εταιρεία περιγράφει το προϊόν της ως “μείγμα LED και μελανιού” καθώς μέσω μιας ειδικής διασικασίας το διάλυμα εκτυπώνεται πάνω σε ένα υπόστρωμα».
Οι πιθανές εφαρμογές είναι απεριόριστες: από τη διακόσμηση και τις εκτυπώσεις μέχρι τα λογότυπα στις συσκευασίες και τον οικιακό φωτισμό.

O υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας Νικ Σμουτ εκτίμησε ότι τελικά θα μπορεί κανείς να εκτυπώνει, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, το φως που χρειάζεται. «Θα μπορείτε να σχεδιάζετε και να τυπώνετε το δικό σας φως. Προς το παρόν το κάνουμε εμείς, όμως πρόκειται να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή στους ίδιους τους ανθρώπους», όπως είπε.
«Το Lightpaper είναι μια πλατφόρμα φωτός, που ακόμη δεν ξέρουμε πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι προσπαθούμε να ″ξεκλειδώσουμε″ τη δυνατότητα δημιουργίας φωτός», πρόσθεσε.
Στην παρούσα μορφή του, το Lightpaper κατασκευάζεται μέσω της μείξης μελάνης και μικροσκοπικών LED και της εκτύπωσής τους σε ένα αγώγιμο στρώμα. Αυτό το αντικείμενο μετά τοποθετείται ανάμεσα σε άλλα δύο στρώματα και σφραγίζεται. Οι μικροσκοπικές δίοδοι έχουν μέγεθος αντίστοιχο με αυτό ενόςερυθρού αιμοσφαιρίου και είναι τυχαία διεσπαρμένες στο υλικό. Όταν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα από το εκτυπωμένο, αγώγιμο υλικό αυτό φωτίζεται.
Το Lightpaper είναι πολύ λεπτότερο από την τεχνολογία OLED, η οποία συνέβαλε στη δραστική μείωση του πάχους των τηλεοράσεων. Επίσης, έχει χαμηλότερο κόστος και διάρκεια ζωής περίπου 20 χρόνια.
Ωστόσο, οι τηλεοράσεις και οι οθόνες γενικά δεν είναι ένας κλάδος που ενδιαφέρει την εταιρεία για την εφαρμογή του προϊόντος της. Προς το παρόν εστιάζει σε τομείς όπου θα μπορούσε γρήγορα να παρουσιάσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, από πρωτοποριακά φωτιστικά σώματα αυτοκινήτων μέχρι τα κινητά τηλέφωνα.
Το Lightpaper θεωρείται πως θα αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά κατά τα μέσα του 2015. Ωστόσο, θα εφαρμοστεί πρώτα σε βιομηχανικές εφαρμογές και δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο στον μέσο καταναλωτή..
Τα LED αποτελούν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά οικολογικού φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης που αναμένεται να φτάσει τα 30 δισ. δολάρια έως το 2025.
econews.gr