Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Σίγουρη η NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής


Οι... στενές επαφές με εξωγήινες μορφές ζωής δεν ανήκουν πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας που τροφοδοτεί σενάρια του Χόλιγουντ.
Αντιθέτως, η ύπαρξη εξωγήινων αποτελεί βεβαιότητα για τη NASA, όπως τόνισε η επικεφαλής επιστήμονας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Eλεν Στόφαν.
Η αξιωματούχος της NASA, μάλιστα, εμφανίστηκε σίγουρη ότι οι πρώτες ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής μπορεί να βρεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ πιο συγκεκριμένες και απτές αποδείξεις θα ανακαλυφθούν τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. «Ξέρουμε πού να ψάξουμε. Ξέρουμε πώς να ψάξουμε» δήλωσε η Στόφαν μιλώντας σε συζήτηση με θέμα την ύπαρξη νερού στο Σύμπαν.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνολογία και είμαστε στη διαδικασία εφαρμογής της, οπότε πιστεύω ότι είμαστε σαφέστατα σε αυτό το μονοπάτι», πρόσθεσε. Η επιστήμονας εξήγησε αφενός ότι είναι πεπεισμένη πως δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, αφετέρου όμως διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για τα γνωστά «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» αλλά για «μικρά μικρόβια». Το νερό είναι ένα από τα στοιχεία που ψάχνει η NASA στην αναζήτησή της για κατοικίσιμους πλανήτες και άλλες μορφές ζωής και μέχρι στιγμής ίχνη του έχουν εντοπιστεί σε μέρη που προκαλούν έκπληξη, όπως τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου. Η επιστημονική ομάδα της διαστημικής υπηρεσίας, λοιπόν, εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπίσει ίχνη εξωγήινης ζωής.
Η Στόφαν δεν είναι η μοναδική αξιωματούχος της NASA που πιστεύει ότι θα έρθουμε σύντομα σε επαφή με ίχνη ζωής εκτός του πλανήτη μας, κάτι που φυσικά δεν συνεπάγεται ότι θα ανακαλύψουμε κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
«Σαφέστατα το ερώτημα δεν είναι εάν (θα βρεθεί εξωγήινη ζωή), αλλά πότε» ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή ηλιοφυσικής της NASA, Τζέφρι Νιούμαρκ. Εξάλλου, τον περασμένο Ιούλιο ο αστρονόμος της NASA Κέβιν Χαντ είχε υποστηρίξει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι μόνοι, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της προηγμένης τεχνολογίας στην έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής και ειδικότερα των τηλεσκοπίων. Ο Χαντ είχε δηλώσει ακόμη ότι κατά την άποψή του υπάρχει ζωή στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.
Φως σε αυτές τις εκτιμήσεις αναμένεται να ρίξει ο δορυφόρος που θα εκτοξευτεί το 2017 για αυτόν τον σκοπό, ενώ έναν χρόνο αργότερα στο «οπλοστάσιο» των επιστημόνων θα προστεθεί το τηλεσκόπιο «James Webb» του Ινστιτούτου «Space Telescope Science Institute» της Βαλτιμόρης. «Απλά φανταστείτε τη στιγμή όταν θα ανακαλύψουμε εξωγήινους. Φανταστείτε τη στιγμή που οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα πληροφορηθούν ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο» είχε πει ο διευθυντής του Ινστιτούτου πριν από λίγους μήνες.
Από ό,τι φαίνεται, η NASA καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η ημέρα αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατό...
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos