Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γιατί είναι αδύνατον να γλιτώσουμε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;


Τι κι αν βάζετε εντομοαπωθητικό; Τα κουνούπια εξακολουθούν να σας τσιμπάνε. Αμερικανοί επιστήμονες απαντούν στο γιατί συμβαίνει αυτό, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Current Biology. Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια απέδειξαν ότι τα κουνούπια χρησιμοποιούν τρεις αισθήσεις τους για να εντοπίσουν το «θύμα» τους και να το τσιμπήσουν. Πρώτα, μυρίζουν για να εντοπίσουν την οσμή της ανθρώπινης αναπνοής, από απόσταση έως και 50 μέτρα μακριά. Στη συνέχεια, εντοπίζουν το άτομο με την όραση, από απόσταση έως και 15 μέτρα μακριά και τελικά, αισθάνονται την θερμοκρασία του σώματος.

«Συνεπώς, είναι σχεδόν αδύνατον να τα αποφύγουμε. Ακόμα και αόρατοι να γινόμασταν, θα κατάφερναν να μας εντοπίσουν. Η κυνηγετική στρατηγική των κουνουπιών είναι άκρως ενοχλητική» σχολιάζει ο ερευνητής Μάικλ Ντίκσον. Οι ερευνητές ξεκίνησαν μελετώντας αρχικά την αίσθηση της όσφρησης των κουνουπιών. Και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά (τα αρσενικά δεν τσιμπάνε) ακολουθούσαν φτερά πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, το είδος του αερίου που εκπνέουμε. Επίσης, δεν είχαν κανέναν οσφρητικό ενδιαφέρον για φυσιολογικό αέρα. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα ήταν αυξημένο, τα πεινασμένα θηλυκά κουνούπια ελκύονταν επίσης από σκουρόχρωμες φιγούρες.
Μεγάλο ρόλο έπαιζε επίσης και η ζέστη, καθώς αντικείμενα με υψηλή θερμοκρασία σώματος ήταν ελκυστικότερα για τα κουνούπια από εκείνα με θερμοκρασία χώρου. «Το πείραμά μας δείχνει ότι δίνουν βάσει στο οπτικό ερέθισμα, αφού έχουν εντοπίσει την οσμή, ώστε να είναι σίγουρα ότι δεν θα σπαταλήσουν χρόνο να πλησιάσουν λάθος στόχους. Κατανοώντας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των κουνουπιών και πως συνδυάζουν τις πληροφορίες που παίρνουν από τις διαφορετικές αισθήσεις για να πάρουν αποφάσεις, αποδεικνύεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης Νευροεπιστήμης» εξηγεί ο Δρ Ντίκσον. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη αναμένεται να συμβάλλει μελλοντικά στον σχεδιασμό καλύτερων εντομοαπωθητικών.
πηγή: in.gr