Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Τέσσερα γράμματα, απίθανες ταχύτητες online


Η τεχνολογία VDSL – ή Very High Speed Digital Subscriber Line για… όποιον συγκρατεί τέτοια ακρωνύμια – είναι αυτή που στηρίζει τον νεότερο και ταχύτερο τρόπο πρόσβασης στο Internet για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη τεχνολογία που προσφέρει Δικτυακή πρόσβαση με γρήγορους ρυθμούς: οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital θυμούνται πως οι συνδέσεις εκείνες που μάς… “ξεκόλλησαν” από το επίπεδο του “Internet της υπομονής” των “απλών” αναλογικών τηλεφωνικών συνδέσεων (dial-up) ή και των πρώτων ψηφιακών (ISDN), ήταν οι συνδέσεις ADSL. Όμως το Internet σημαίνει σήμερα πολύ περισσότερα πράγματα από το “θέλω να βλέπω γρήγορα τα Web sites και το mail μου” ή “να κατεβάζω χωρίς καθυστερήσεις clips από το YouTube”. Και αυτές ακριβώς τις αυξημένες απαιτήσεις έρχεται να καλύψει η τεχνολογία VDSL, σήμερα και στο μέλλον.

Χωρίς να μπούμε σε κουραστικές τεχνικές λεπτομέρειες, υπενθυμίζουμε τα εξής απλά: όλη η Ελλάδα είναι “στρωμένη” με υποδομή χάλκινων καλωδίων για τηλεφωνική επικοινωνία. Τα καλώδια αυτά αρχικά τα αξιοποιήσαμε για αναλογικές Δικτυακές συνδέσεις, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο Internet σε… εχμ… “ταχύτητες” των 9.6, 14, 28, 33 ή 56 Kbps (στην πράξη μάλιστα ακόμη λιγότερα κι απ’ αυτά). Στη συνέχεια τα κέντρα που διαχειρίζονται αυτήν την υποδομή του χαλκού έγιναν ψηφιακά, έστω και σε βασικό επίπεδο, οπότε μπορέσαμε να έχουμε τις – περισσότερο αξιόπιστες – συνδέσεις ISDN στα 64/128 Kbps. Εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο το διαχειριστικό τμήμα του τηλεφωνικού δικτύου, και με τον απαραίτητο εξοπλισμό εκ μέρους του χρήστη, έγινε εφικτή η μετάβαση στις συνδέσεις ADSL σε ταχύτητες “έως και” 24 Mbps, έστω κι αν πρακτικά αυτές περιορίζονται συνήθως σε χαμηλότερο επίπεδο.
Οι συνδέσεις VDSL δεν είναι μόνο το επόμενο βήμα εξέλιξης από τις αντίστοιχες ADSL: είναι και οι συνδέσεις που προετοιμάζoυν την υποδομή της χώρας για το πραγματικό Δικτυακό “άλμα μπροστά” στο μέλλον. Στις συνδέσεις VDSL παραμένει η υποδομή του χαλκού από το σπίτι του καταναλωτή έως τις τοπικές “καμπίνες” όπου καταλήγει σήμερα (τις… λαϊκιστί γνωστές ως ΚΑΦΑΟ). Η διαδρομή όμως από τις “καμπίνες” αυτές μέχρι τα αστικά κέντρα διαχείρισης του ΟΤΕ αναβαθμίζεται: αυτή “στρώνεται” σταθερά εδώ και καιρό με οπτικές ίνες που αντικαθιστούν το χαλκό και είναι ανώτερες σε όλα από αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτό να αποκτήσει κανείς σήμερα πρόσβαση στο Internet σε ταχύτητες έως και 50 Μbps, χωρίς να χρειαστεί ν’ αλλάξει κάτι στη δική του τηλεφωνική υποδομή.
Οι συνδέσεις VDSL έχουν και αυτές περιθώριο εξέλιξης και βελτίωσης. Στο μέλλον, για παράδειγμα, θα είναι εφικτό στα χάλκινα καλώδια που σήμερα είναι “στρωμένα” σε δέσμες να περιοριστούν οι παρεμβολές και ο “θόρυβος” που δημιουργείται μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται υπερδιπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης (VDSL vectoring). Αυτό το εξελικτικό βήμα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά, καθώς δεν απαιτεί τα… κλασικά – εκσκαφές, “ξερίζωμα” παλιών καλωδίων, εγκατάσταση νέων κλπ. – αλλά νέες τεχνικές καταστολής των παρεμβολών και περισσότερο έξυπνη διαχείριση στα ψηφιακά κέντρα. Το ίδιο ενδιαφέρουσα, άλλωστε, είναι και η προοπτική του συνδυασμού πολλαπλών συνδέσεων VDSL σε μία, ώστε να προκύπτει σχεδόν το άθροισμα της ταχύτητάς τους σε μία μόνο “γραμμή” (VDSL bonding).
Αυτά, ωστόσο, σε εμπορικό επίπεδο – και μιλώντας πάντοτε για διάθεσή τους στο ευρύ κοινό – βρίσκονται ακόμη χρόνια μακριά. Για το “εδώ και σήμερα”, και το προσεχές μέλλον, οι συνδέσεις VDSL είναι οι ταχύτερες και καλύτερες που μπορεί να αξιοποιήσει ο Έλληνας καταναλωτής στο σπίτι του. Και είναι οι μόνες που μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα Δικτυακό περιβάλλον ενημέρωσης, επικοινωνίας και διασκέδασης που αλλάζει με ταχύτητες απίθανες. Όπως αυτές που μπορεί να απολαύσει κανείς με μία καλή σύνδεση VDSL… ευτυχώς!
Πηγή: http://www.athinorama.gr/vdsl/?id=2507357