Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η εμπαγλιφλοζίνη, το μόνο αντιδιαβητικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου


Σημαντικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του αντιδιαβητικού φαρμάκου εμπαγλιφλοζίνη (Jardiance) στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του καρδιαγγειακού θανάτου σε διαβητικούς ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 51ου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου για τον Διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.

Mε την προσθήκη της εμπαγλιφλοζίνης στο θεραπευτικό σχήμα διαβητικών ασθενών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε κατά 14%, φτάνοντας στο 38%, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειώθηκε κατά 32% και ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια περιορίστηκε κατά 35%.
«Τα δεδομένα αυτά είναι  συναρπαστικά για τα εκατομμύρια των ασθενών που ζουν με διαβήτη τύπου 2. Η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού θανάτου, βρίσκεται στον πυρήνα της θεραπείας του διαβήτη, όμως κανένα φάρμακο για τον διαβήτη μέχρι σήμερα δεν είχε συσχετιστεί με μείωση στη θνησιμότητα», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής  Dr Bernard Zinman, Διευθυντής στο Κέντρο Διαβήτη του Νοσοκομείου Mount Sinai και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Σε αυτήν τη μελέτη, η εμπαγλιφλοζίνη φάνηκε ότι μπορεί να προλάβει έναν στους τρεις καρδιαγγειακούς θανάτους».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ΕΜPA-REG OUTCOME λάμβαναν ήδη φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου. «Η διαπίστωση ότι η εμπαγλιφλοζίνη πρόσφερε επιπρόσθετη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Τμήματος Καρδιαγγειακών στο Νοσοκομείο Brigham & Women’s και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Dr Christopher P. Cannon.
Τα δεδομένα αυτά αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία, αν σκεφθεί κανείς ότι το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ανθρώπου που πάσχει από διαβήτη με καρδιαγγειακό κίνδυνο μπορεί να μειωθεί έως και κατά 12 έτη και ότι το 50% των θανάτων μεταξύ των διαβητικών τύπου 2 οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια.
http://diagnosispress.gr/