Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Επιστήμονες από τη Σιβηρία δημιούργησαν μια μοναδική συσκευή για την ανάλυση των κυττάρων του αίματος


Επιστήμονες του Ινστιτούτου χημικής κινητικής και καύσης δημιούργησαν την ακριβέστερη παγκοσμίως συσκευή ανάλυσης των κυττάρων του αίματος, βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας μπορεί να υπολογιστεί το ρίσκο πρόωρων γεννήσεων, ενώ μπορούν ακόμη να προληφθούν μελλοντικές καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.


Εμπνευστές της πρωτοβουλίας ήταν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της πόλης του Κεμπέκ, οι οποίοι απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους από το Νοβοσιμπίρσκ, εκφράζοντάς τους την παράκληση να λύσουν ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα για τον Καναδά, δηλαδή τις ολοένα αυξανόμενες πρόωρες γεννήσεις, οι οποίες συνδέονται με την έλλειψη οξυγόνου του εμβρύου.
«Αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι η δική μας τεχνολογία μέτρησης των βιολογικών κυττάρων είναι ιδιαίτερα προχωρημένη. Υπολογίζοντας τα δυναμικά χαρακτηριστικά των κυττάρων του αίματος, έπρεπε να διαγνώσουμε το βαθμό του ρίσκου της ανάπτυξης υποξίας σε πρώιμο στάδιο, ώστε να συνταγογραφήσουμε εγκαίρως μια αποτελεσματική θεραπεία», ανέφερε ο διευθυντής του εργαστηρίου, Βαλέρι Μάλτσεβ, ο οποίος επεσήμανε ότι η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται όχι μόνο στον Καναδά αλλά και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, στο ζήτημα της έλλειψης οξυγόνου του εμβρύου διαδραματίζουν διακριτό ρόλο τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το έλλειμμα του πληθυσμού των ενεργών πρωτεϊνών στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία αποτελούν μέσα μεταφοράς του διοξειδίου του άνθρακα, οδηγεί σε μια κρίσιμη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα.
Ο οργανισμός της μητέρας, αντιδρώντας στη διαταραχή της φυσιολογικής εναλλαγής του διοξειδίου του άνθρακα στο οξυγόνο, απελευθερώνεται από το μωρό.
Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να επιτύχουν κάτι το οποίο κανένας στον κόσμο δεν μπορούσε να κάνει, δηλαδή να υπολογίσουν το κρίσιμο μέγεθος αυτής της διαταραχής.
Για τον υπολογισμό των ενδείξεων του αίματος στις έγκυες γυναίκες οι επιστήμονες εφήρμοσαν ένα σύστημα βασιζόμενο στην ακτινοβολία λέιζερ. Με τη βοήθειά του, κατάφεραν να προσδιορίσουν ότι η εισαγωγή μαγνησίου στο αίμα μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο αποβολής, κι ακόμη να ορίσουν πόση προεργασία με ίον μαγνησίου απαιτείται για τη μέγιστη βελτίωση της εναλλαγής του οξυγόνου.
Ήδη οι επιστήμονες, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας τους, μπορούν να μελετούν πώς η διατροφή και η ψυχολογική διάθεση του οργανισμού επηρεάζουν τον πληθυσμό των ενεργών πρωτεϊνών που εναλλάσσονται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, καθώς και να επιλέγουν εκείνα τα διατροφικά συντηρητικά, τα οποία θα περιλαμβάνουν την απαιτούμενη συγκέντρωση εκείνων των ουσιών, που θα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στο μέλλον, με έναν παρόμοιο τρόπο, θα μπορούν να παρακολουθούνται οι λειτουργίες των αιμοπεταλίων του αίματος, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόληψη καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών σε πρώιμο στάδιο.
Πηγήwww.ria.ru