Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Το ρομπότ-χάπι που μετατρέπεται σε εσωτερικό χειρουργό


Ερευνητές από το MIT, το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο, ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό ρομπότ νέας τεχνολογίας.
To ρομπότ μοιάζει με κλασικό σχέδιο τεχνικής origami, έχει το μέγεθος χαπιού και μετατρέπεται σε μικροχειρουργό που μπορεί να κάνει επεμβάσεις στο εσωτερικό του οργανισμού μας.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν το ρομπότ σε μορφή ακορντεόν, χρησιμοποιώντας αποξηραμένα έντερα χοίρου και το εισχώρησαν μέσα σε χάπι.

Μετά την κατάποση του χαπιού, το οξύ που βρίσκεται στο στομάχι διαλύει το περίβλημα και το ρομπότ είναι ελεύθερο να πραγματοποιήσει τις εντολές που δέχεται από τον γιατρό που το ελέγχει, μέσω μαγνητικού πεδίου.

Το νέο επίτευγμα είναι η εξέλιξη μιας παλαιότερης μορφής παρόμοιου ρομπότ, από την ίδια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Daniela Rus (MIT CSAIL).
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση κατάποσης μπαταριών, καθώς παρατηρήθηκαν τουλάχιστον 3.500 κρούσματα κατάποσης μόνο στην Αμερική, το περασμένο έτος.
Οι μπαταρίες μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα στο στομάχι και στον οισοφάγο. Ο «μικρός χειρούργος» μπορεί να «ψαρέψει» με ευκολία αντικείμενα από το εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε παρενέργειες.
Πηγή: Engadget/ ert.gr/
Video: MIT-