Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Νέο ελπιδοφόρο τεστ για καρκίνο

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη επιτυγχάνεται πλέον
 με προηγμένα φάρμακα και χερουργική τεχνολογία τελευταίας γενιάς.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απλή εξέταση αίματος, την οποία δημιούργησε επιστημονική ομάδα, αποδεικνύεται ικανή να μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, βοηθώντας να παραταθεί η ζωή των ασθενών ή ακόμη και να σωθούν πολλοί από αυτούς.
Η εξέταση, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών (IRC) του Λονδίνου, επιλέγει ποιοι άνδρες είναι κατάλληλοι να λάβουν τη φαρμακευτική ουσία olaparib, η οποία διακόπτει την ανασύσταση ασθενών κυττάρων.

Η νέα εξέταση, που αποτελεί «υγρή βιοψία» (λιγότερο παρεμβατική από ό,τι η βιοψία ιστών), εντοπίζει επίσης τα πρώτα σημάδια αντίστασης στο olaparib και παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου σε βάθος χρόνου. Το olaparib ανήκει σε νέα κατηγορία φαρμάκων, γνωστών ως αναστολέων PARP.
Ο καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο λέει: «Η μελέτη μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά τις γενετικές μεταβολές, οι οποίες επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αποκτήσουν αντοχή στο σκεύασμα olaparib».
Τα δεδομένα της μελέτης επέτρεψαν να αναπτύξουν ισχυρό «τρία σε ένα» τεστ, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να βοηθάει τους ιατρούς να επιλέγουν θεραπευτική αγωγή, να ελέγχουν εάν αυτή είναι αποτελεσματική και να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου σε βάθος χρόνου.
Η νέα εξέταση μπορεί να έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο χρήσης «φαρμάκων ακριβείας» και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου. Εξετάζοντας καρκινικό DNA μέσα στις αρτηρίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να καθορίσουν ποιοι άνδρες σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ωφεληθούν από τη χρήση του φαρμάκου. Η ιατρική ομάδα αξιοποίησε επίσης την καινοτόμο εξέταση αίματος για να καταγράψει την εξέλιξη των αιματολογικών τιμών του ασθενούς, έτσι ώστε να διαπιστώσει εγκαίρως εάν ο καρκίνος εξελίσσεται γενετικά και μπορεί έτσι να αναπτύξει αντοχές στη φαρμακευτική αγωγή.
Οι ερευνητές εξασφάλισαν δείγματα αίματος από 49 άνδρες στο νοσοκομείο Ρόγιαλ Μάρσντεν, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο και βρίσκονταν εγγεγραμμένοι στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του olaparib.
Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων, τα οποία εμφανίζουν γενετική μετάλλαξη, ικανή να τα διατηρεί υγιή. Ορισμένοι ασθενείς αντιδρούν καλά στο olaparib, αν και σε άλλους η θεραπεία αποτυγχάνει νωρίς, καθώς τα νεοπλασματικά κύτταρα αναπτύσσουν αντιστάσεις.
 
kathimerini
Έντυπη