Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

3D-τυπωμένη τεχνητή καρδιά χτυπά ακριβώς όπως η πραγματική !

Η τεχνητή καρδιά λειτουργεί ακριβώς όπως η αληθινή
 αν και μπορεί να διαρκέσει μόνο 3.000 παλμούς

Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την άντληση του αίματος γύρω από το σώμα σε υποκατάσταση μιας υγιούς καρδιάς έχουν τα μειονεκτήματά τους. Οι τεράστιες σε μέγεθος συσκευές αιμοκαθάρσεως που κρατούν τους ασθενείς αγκυροβολημένους σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή  τα μηχανικά εμφυτεύματα που προκαλούν άλλες επιπλοκές, δημιουργούν  μεγάλο προβληματισμό  για βελτίωση. Με αυτό κατά νου, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πλέον μια μαλακή καρδιά σιλικόνης που χτυπάει  όπως η πραγματική, και θα μπορούσε να προσφέρει  ασφαλέστερο και πιο άνετο τρόπο  στην άντληση του αίματος.

Η Τεχνητή καρδιά και άλλες συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να συνεχίσει το αίμα να  ρέει, συνήθως παίρνουν τη θέση των κατεστραμμένων καρδιών, ενώ ο ασθενής περιμένει ένα όργανο δότη ή για τη δική τους καρδιά.
 Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες συσκευές σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε καθημερινή βάση , περίπου 3.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ ευρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς.
Έτσι, οι επιστήμονες συνεχώς αναζητούν τρόπους για να αναπτύξουν νέες λύσεις και να βελτιώσουν τις υπάρχουσες αντλίες, κάτι που περιλαμβάνει την αναζήτηση για πιο βιοσυμβατά υλικά για χρήση, όπως εύπλαστους αφρούς . Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο ETH της Ζυρίχης για να δημιουργήσει μια τεχνητή καρδιά από σιλικόνη που έχει σχεδιαστεί για να μιμηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική καρδιά.
Έχει  περίπου το ίδιο μέγεθος με μία ανθρώπινη καρδιά, ζυγίζει 390 g (0,85 lb) και δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας 3D εκτύπωσης και μια τεχνική τεχνική του χαμένου κεριού . Ακριβώς όπως το πραγματικό πράγμα, έχει το δικαίωμα και την αριστερή κοιλία, η οποία χωρίζεται από ένα θάλαμο που χρησιμεύει ως μυών του οργάνου του. Καθώς ο θάλαμος διογκώνεται και ξεφουσκώνει με πεπιεσμένο αέρα, αντλεί το υγρό από τους θαλάμους.
Κατά τη δοκιμή της συσκευής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρευστό με παρόμοια ιξώδες στο ανθρώπινο αίμα και διαπίστωσε ότι κατά βάση, λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο με μία ανθρώπινη καρδιά. Υπάρχει όμως ένας πολύ σοβαρός περιορισμός: Το υλικό μπορεί να αντέξει μόνο περίπου 3.000 παλμούς που ισοδυναμεί με περίπου 30 έως 45 λεπτά της χρήσης. Με αυτόν εν λόγω, η ομάδα λέει ότι αυτή η απόδειξη της έννοιας δείχνει μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός, όταν πρόκειται για τεχνητή καρδιά.
«Αυτό ήταν απλά μια δοκιμασία σκοπιμότητας», λέει ο Νίκολας Cohrs, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Στόχος μας δεν ήταν να παρουσιάσει μια καρδιά έτοιμο για την εμφύτευση, αλλά να σκεφτούμε μια νέα κατεύθυνση για την ανάπτυξη της τεχνητής καρδιάς.»
Το παρακάτω βίντεο δείχνει την τεχνητή καρδιά σε δράση, ενώ η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τεχνητά όργανα .
Πηγή: ETH Zurich