Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαία «μαύρη τρύπα» στο κέντρο του γαλαξία μας!


Μία ανακάλυψη, το μέγεθος της οποίας -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μόνο τρόμο μπορεί να προκαλέσει, πραγματοποίησαν επιστήμονες. Γιγαντιαία «μαύρη τρύπα» στο κέντρο του Γαλαξία μας, 100.000 φορές πιο ισχυρή από τον Ήλιο, «εξαϋλώνει» ρουφώντας τα πάντα γύρω της, «καταπίνοντας» ολόκληρα ηλιακά συστήματα.
Η νέα «μαύρη τρύπα» που ανακαλύφθηκε είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον Milky Way και βρίσκεται «κρυμμένη» πίσω από ένα νεφέλωμα τοξικών αερίων, 25.000 έτη φωτός από τη Γη, όπως ανακοίνωσαν οι Ιάπωνες αστρονόμοι που διέκριναν το πανίσχυρο αυτό φαινόμενο.
Το φαινόμενο των «μαύρων τρυπών» φαντάζει εξ αρχής ως το απόλυτα καταστροφικό σενάριο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ωστόσο, είναι πιθανό να οφείλονται σε αυτές η δημιουργία Γαλαξιών, Ηλιακών συστημάτων, ακόμη και αυτής καθ' αυτής της ζωής.
Ο Ιάπωνας αστρονόμος, Τομοχάρου Όκα, δήλωσε ότι «ένα πιθανό σενάριο είναι οι μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας (IMBHs) να σχηματίζονται από τη συνάθροιση των αστεριών σε μικρά μικρά συμπαγή αστέρια, να συγχωνευθούν στο κέντρο ενός γαλαξία για να σχηματίσουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα».
Πηγή: protothema.gr/gazzetta.gr