Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη


Οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αντισταμινικά ή αποσυμφορητικά φάρμακα. Πρόκειται για φάρμακα που λαμβάνονται συχνά χωρίς συνταγή για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, των αλλεργιών και της ρινικής συμφόρησης. 

Η κατανόηση των λόγων που οδηγούν τους ειδικούς στην παραπάνω σύσταση σχετίζεται καταρχάς με την ανατομία του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας αδένας σχήματος καρυδιού, ο οποίος παράγει το σπερματικό υγρό. Το υγρό αναμιγνύεται με τα σπερματοζωάρια και σχηματίζεται το σπέρμα που εκτινάσσεται από την κορυφή του πέους κατά την εκσπερμάτιση. Από τον προστάτη διέρχεται η ουρήθρα, ο σωλήνας δια μέσου του οποίου το σπέρμα και τα ούρα αποβάλλονται από το σώμα του άνδρα.



Το μέγεθος του προστάτη συχνά αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας του άνδρα με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας να εμφανίζουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα στο γιατί συμβαίνει αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το μέγεθος του αδένα δεν μεταβάλλεται, αλλά συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στον προστάτη που τον καθιστούν πιο ευαίσθητο στις χημικές ουσίες που φυσικά παράγει το σώμα. Μπορεί επίσης να προκύψουν κι άλλες αλλαγές στον προστάτη που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ροή των ούρων και να αυξήσουν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως είναι η συχνοουρία και η επείγουσα ανάγκη για ούρηση. 

Εξαιτίας αυτών των αλλαγών πολλοί άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην κένωση της ουροδόχου κύστης, να κάνουν περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή να νιώθουν πιο επιτακτική την ανάγκη για ούρηση.

Τα αντισταμινικά και τα αποσυμφορητικά μπορούν να επιβαρύνουν τα παραπάνω προβλήματα καθώς δυσκολεύουν τη χαλάρωση του προστάτη και της ουροδόχου κύστης και δυσχεραίνουν με τον τρόπο αυτό τη ροή των ούρων. Υπάρχουν ωστόσο εναλλακτικοί τρόποι να αντιμετωπίσει κάνεις τα κρυολογήματα και τις αλλεργίες και οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη θα πρέπει να ρωτήσουν τους ιατρούς τους ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες γι’ αυτούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, (www.andrologia.gr)


zougla.gr